FAST STILLING: Hel, fast stilling burde være en selvfølge i alle yrker, skriver helsefagarbeider AnnIren Moen.

Foto: Illustrasjon/Mostphotos

Deltid er ikke rekrutterende

Norge trenger helsefagarbeidere, men hvem vil utdanne seg til 19 prosent fast stilling, spør AnnIren Moen i denne ukas hjertesak.

Facebook  /   Twitter

For et par måneder siden skrev min lokalavis at det er vanskelig å rekruttere lærlinger i flere fag, og jeg må bare spørre; er det så rart? Hvor ofte lyses det ut store, faste stillinger som helsefagarbeider?

Etter endt læretid er det ikke mange 100 prosent stillinger som helsefagarbeider å søke på her jeg bor, i Valdres. Som regel er det 19 prosent fast på helg, av og til 50-60 prosent fast, også kan du være tilkallingsvikar ved siden av. 19 prosent fast stilling er ikke noe å komme i banken med for å søke om boliglån.

Da jeg gikk på videregående og skulle utdanne meg til helsefagarbeider, ble det sagt at jeg var sikret jobb i all fremtid. Ja, det er riktig det, men det er bare når arbeidsgiver har behov for deg. Det er veldig synd at det er slik.

Man ser aldri et tømrerfirma lyse ut en 25 prosent stilling som tømrer. Kommunene har en jobb å gjøre. Det er også bevist at det blir mindre fravær om folk er ansatt i fulle stillinger, og det sier seg selv. Da vet du når du skal på jobb, og du vet når har fri. Det å jakte på ekstravakter er slitsomt, du vet aldri når neste fridag er, du vet aldri hva lønnen din er neste måned. Alt blir stående på vent fordi du kanskje kan få en ekstra vakt.

Jeg sier alltid at jeg er heldig som har en arbeidsavtale der det står heltidsansatt i Vang kommune, men hvorfor skal jeg være heldig som har full stilling? Det burde vært en selvfølge i alle yrker! Fagforbundet jobber aktivt med heltidskultur og det er jeg stolt av. Dette er noe kommunene må ta til seg og tenke på når de gjør endringer.

Hva synes du?

Flere hjertesaker

Livet under og etter pandemien

10. oktober er verdensdagen for psykisk helse: Vær oppmerksom. Vær til stede. Følg opp, skriver Maren Oddvang i denne ukas hjertesak.

«Alle får barnetrygd»

Alle - bortsett fra de som trenger det aller mest, skriver Jeanette Lea Romslo i denne ukas hjertesak.

Ikke råd til egen bolig med deltid

Unge oppfordres til å utdanne seg innen helsefag, men ute i arbeidslivet får de stort sett bare deltidsstillinger. Det er ikke mulig å kjøpe seg bolig med en 34% stilling, skriver Alexander Liane, i denne ukas hjertsak.

22. juli: 10 år med kamp

Tiåret etter terrorangrepet 22. juli 2011 har vært preget av kampen mot ekstreme holdninger, mot hat og for ytringsfrihet, likeverd og samhold, skriver Vilde Antonie Sundfær, Linn Flataune, Lisa-Mari Kildal og Lill-Beate Eidshaug.

Se alle hjertesaker

AnnIren Moen

AnnIren Moen er helsefagarbeider, ungdomstillitsvagt i Fagforbundet Øvre Valdres og medlem av ungdomsutvalget i Fagforbundet Innlandet.

ann.iren.moen@outlook.com

Hjertesaker

Hva er en hjertesak?

Hver uke vil en av våre unge medlemmer dele sin viktigste hjertesak med oss. Er du enig i hjertesaken oppfordrer vi deg til å dele den på sosiale medier for å spre budskapet.

Hva er din hjertesak?

Din hjertesak publiseres sammen med andre leseres hjertesaker.

E-post deles aldri på nettsiden

130 tegn igjen

Se alle hjertesaker fra våre lesere