Mats Monsen, nestleder Fagforbundet Ung

Foto: Martine Grymyr

6 veier ut av ledighetskrisa

Arbeidsminister Annikken Haugli har laget en liste som hun mener ungdom bør forholde seg til om de skal komme seg ut i arbeidslivet. Det oppleves som en ansvarsfraskrivelse. Mats Monsen, nestleder i Fagforbundet Ung, gir ministeren 6 råd for å komme ut av krisa.

Facebook  /   Twitter
 1. Ta ansvar!
  Vi må ha politiske ledere som anerkjenner at det er en krise og sørger for at gode målrettede tiltak blir igangsatt.
   
 2. Rett til lærlingplass
  En stor utfordring er frafallet på yrkesfag, hvor ungdom faller utenfor og ikke har tilstrekkelig kompetanse for å komme seg ut i arbeidslivet. Om du sikrer alle en læreplass, vil flere jobbe hardere for å ikke droppe ut fra videregående.
   
 3. Tiltak mot sosial dumping
  Når bedrifter får drive med sosial dumping, gjør det at seriøse bedrifter som tar samfunnsansvar blir utkonkurrert.
   
 4. Styrke arbeidsmiljøloven
  Regjeringen åpnet opp for flere midlertidige stillinger. Det har gjort at færre tilbys fast jobb. Det gjør arbeidsmarkedet mindre forutsigbart for ungdom. De har større problemer med å komme inn på boligmarkedet og mange risikerer å stå uten jobb over en lengre periode.
   
 5. Kortere arbeidsdag
  Regjeringen har åpnet for at ansatte skal kunne bli pålagt å jobbe opp til 10 timer uten overtidsbetaling. Det kan føre til dårligere kvalitet på arbeidet som utføres. Dessuten kan noen bedrifter vurdere det unødvendig å ansatte flere – siden de kan få de ansatte til å jobbe mer, i stedet for å øke bemanningen.
   
 6. Investere i utdanning og arbeid, framfor skattekutt
  Regjeringen har gitt massive skattekutt til Norges rikeste, selv om eksperter sier det ikke skaper flere jobber. Vi må slutte med ideologisk skattepolitikk og heller bruke pengene på skole, etterutdanning og tiltak som sikrer bedrifter en forutsigbar fremtid.

 

Arbeidsministerens 10 råd til de ledige (vg.no 25.09.16)

 

Hva synes du?

Flere hjertesaker

Noen unge trenger bare å bli hørt

Ungdom faller ikke ut av arbeidslivet fordi de er late og heller vil ligge på sofaen. Årsakene er mange og de er alvorlige, skriver Christina Beck Jørgensen i denne ukas hjertesak.


Det du ikke vet, kan du ha veldig vondt av

I skolebøkene er arbeidslivets plikter og rettigheter kuttet ned til et par sider. Hvordan kan unge vite hva de har rett på og hva som kreves av dem når de går ut i sin første jobb, spør Christina Beck Jørgensen.


Hva skal man velge?

11. september går vi til valgurnene. Får Norge en ny regjering, eller blir det fire nye år under borgerlig styre?


Ferie og andre friheter og goder

Samboeren min Veronica og jeg har akkurat ryddet ferdig etter et hyggelig besøk av et vennepar og deres repeterende papegøye av en sønn på to år denne romtempererte julikvelden.


Se alle hjertesaker
Hjertesaker

Hva er en hjertesak?

Hver uke vil en av våre unge medlemmer dele sin viktigste hjertesak med oss. Er du enig i hjertesaken oppfordrer vi deg til å dele den på sosiale medier for å spre budskapet.

Hva er din hjertesak?

Din hjertesak publiseres sammen med andre leseres hjertesaker.

E-post deles aldri på nettsiden

130 tegn igjen

Se alle hjertesaker fra våre lesere