Mats Monsen, nestleder Fagforbundet Ung

Foto: Martine Grymyr

6 veier ut av ledighetskrisa

Arbeidsminister Annikken Haugli har laget en liste som hun mener ungdom bør forholde seg til om de skal komme seg ut i arbeidslivet. Det oppleves som en ansvarsfraskrivelse. Mats Monsen, nestleder i Fagforbundet Ung, gir ministeren 6 råd for å komme ut av krisa.

Facebook  /   Twitter
 1. Ta ansvar!
  Vi må ha politiske ledere som anerkjenner at det er en krise og sørger for at gode målrettede tiltak blir igangsatt.
   
 2. Rett til lærlingplass
  En stor utfordring er frafallet på yrkesfag, hvor ungdom faller utenfor og ikke har tilstrekkelig kompetanse for å komme seg ut i arbeidslivet. Om du sikrer alle en læreplass, vil flere jobbe hardere for å ikke droppe ut fra videregående.
   
 3. Tiltak mot sosial dumping
  Når bedrifter får drive med sosial dumping, gjør det at seriøse bedrifter som tar samfunnsansvar blir utkonkurrert.
   
 4. Styrke arbeidsmiljøloven
  Regjeringen åpnet opp for flere midlertidige stillinger. Det har gjort at færre tilbys fast jobb. Det gjør arbeidsmarkedet mindre forutsigbart for ungdom. De har større problemer med å komme inn på boligmarkedet og mange risikerer å stå uten jobb over en lengre periode.
   
 5. Kortere arbeidsdag
  Regjeringen har åpnet for at ansatte skal kunne bli pålagt å jobbe opp til 10 timer uten overtidsbetaling. Det kan føre til dårligere kvalitet på arbeidet som utføres. Dessuten kan noen bedrifter vurdere det unødvendig å ansatte flere – siden de kan få de ansatte til å jobbe mer, i stedet for å øke bemanningen.
   
 6. Investere i utdanning og arbeid, framfor skattekutt
  Regjeringen har gitt massive skattekutt til Norges rikeste, selv om eksperter sier det ikke skaper flere jobber. Vi må slutte med ideologisk skattepolitikk og heller bruke pengene på skole, etterutdanning og tiltak som sikrer bedrifter en forutsigbar fremtid.

 

Arbeidsministerens 10 råd til de ledige (vg.no 25.09.16)

 

Hva synes du?

Flere hjertesaker

La ungdom prøve seg, gi dem sommerjobb!

Ungdommen er framtidas arbeidskraft. Ikke la dem bli stående på sidelinja, skriver Mohamed Amaleti i denne ukas hjertesak.


Ja til likestilt skriftmål!

Norsk språkstrid har stort sett dreia seg om skriftmålet i Noreg. Skal me ha nynorsk eller bokmål som hovedmål i skulane, spør May Lise Livastøl i denne vekas hjartesak.


Vi trenger flere barne- og ungdomsarbeidere

Ikke færre, slik den borgerlige regjeringa foreslår.


Vi er mange, og sammen er vi sterke!

Når noen spør hvorfor man bør være fagorganisert, minn dem på hvor stor gjennomslagskraft Fagforbundets over 360 000 medlemmer har, skriver tillitsvalgt Ümmü Aylin Saraçoğlu.


Se alle hjertesaker
Hjertesaker

Hva er en hjertesak?

Hver uke vil en av våre unge medlemmer dele sin viktigste hjertesak med oss. Er du enig i hjertesaken oppfordrer vi deg til å dele den på sosiale medier for å spre budskapet.

Hva er din hjertesak?

Din hjertesak publiseres sammen med andre leseres hjertesaker.

E-post deles aldri på nettsiden

130 tegn igjen

Se alle hjertesaker fra våre lesere